Apasati pe imagini pentru vizualizare
Scoala Reformata din Zalau este cunoscuta din perioada de inceput a reformei, educatia desfasurandu-se aici neintrerupt din 1646, exceptand anii de razboi.
Scoala a fost in proprietatea bisericii reformate din Zalau pana in 1816. Ca urmare a diferendelor dintre conducerea scolii si a bisericii reformate, din 1830 cheltuielile de functionare au fost suportate de baronul Wesselenyi Miklos. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care, dupa moartea sa, scoala a primit numele acestuia. In perioada absolutismului scoala a fost finantata de cetateni, din 1888 beneficiind si de ajutoare de stat.
Poetul Ady Endre a fost elevul colegiului Wesselenyi intre 1892 şi 1896. Ca amintire a scolii de odinioara sta turnuletul cu clopot. In vechea biblioteca pastrata pana astazi intalnim lucrari ale lui Platon, Homer, Aristotel, Kalvin, Descartes si alti autori celebri.
Liceul a avut de-a lungul timpului mai multe denumiri: Colegiul Reformat "Wesselenyi", a devenit Liceul "Ady Endre", Liceul Real-Umanist, Liceul de matematica-fizica, Liceul teoretic, iar acuma Colegiul National "Silvania"
Liceul Reformat Zalau este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Liceul Reformat Zalau
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Zalau
Coordonate GPS: 47.17934,47.17934
Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău stă mărturie a evoluţiei zbuciumate a regiunii de nord-vest a ţării noastre. Cei care vor să admire vestigii ale diverselor culturi care s-au perindat prin
Cetatea Valcau se afla in satul Sub Cetate, comuna Valcau, judetul Salaj si se crede ca a fost ridicata in jurul anului 1280, pe dealul numit „Plai”, la poalele Muntilor Plopis.
Pe vremuri, Cetat
Statuia lui Victor Deleu din Zalau este asezata in fata Inspectoratului Judetean de Politie Salaj din municipiul Zalau.
Edificiul a fost dezvelit in anul 1999, fiind inaltat de catre Sepsi Iosif si il
Pana la Primul Razboi Mondial Zalaul nu a avut biserica ortodoxa. Dupa terminarea razboiului si unirea Transilvaniei cu Romania, s-a dorit construirea unei biserici ortodoxe in Zalau. Statul roman a d
Muzeul de Istorie din Zalau este o cladire compusa din patru corpuri realizate in diferite perioade.
Corpul frontal este cel mai vechi, datand de la sfarsitul secolului XIX si a servit ca sediu, mai
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.