Apasati pe imagini pentru vizualizare
Salina Turda este situata in zona Durgau-Valea Sarata, fiind cea mai cunoscuta destinatie turistica din zona atat prin sala de tratament precum si prin vechimea sa. Salina este formata din patru mine saline, fiecare cu aspect spectaculos.
Prima atestare documentara a extragerii sarii in Turda dateaza din anul 1271, cand exploatarea era organizata in Camari de Sare, in care se facea exploatarea, depozitarea, transportul pe apa si vanzarea sarii pana in anul 1786. Ulterior, exploatarea si valorificarea sarii devin monopol de stat, incepand sa apara probleme privind transportul sarii pe drumul abrupt ce cobora de la salina. In acest sens a fost construita galeria Franz Josef si sunt modernizate minele Terezia si Rudolf.
Salina Turda a fost inchisa in anul 1932, doar mina Rudolf fiind amenajata ca sala de tratament in anul 1992. Aceasta are o forma trapezoidala. A fost deschisa in anul 1867, avand o latime de 50 m si o lungime de 80 m.
Mina Ghizela a fost deschisa in anul 1857, planul initial fiind de transformare a acesteia intr-o mina similara minei Rudolf, insa nu s-au finalizat lucrarile de amenajare.
Mina Terezia este de tip clopot, avand o adancime de 90 m, adapostind pe peretele nordic o faimoasa cascada de sare.
Galeria Ferdinand are o lungime de 917 m, fiind folosita intre anii 1853-1870 pentru transportul sarii la suprafata. Intre anii 1948-1992 a gazduit un depozit de branza.
In timp s-au descoperit beneficiile mediului salin si rolul acestuia in tratarea afectiunilor respiratorii, datorita temperaturii constante, a umiditatii aerului si a cantitatii mari de aerosoli prezente aici. Ca urmare, mina Rudolf a fost amenajata ca sala de tratament, fiind deosebit de cautata de turisti, atat pentru tratarea unor afectiuni cat si pentru frumusetea locului.
Salina Turda este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Salina Turda
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Turda
Coordonate GPS: 46.5836601,23.7772312
Parcul Central din Turda este situat in apropiere de centrul orasului, pe malul stang al Ariesului.
Este delimitat de strada Razboieni, podul de peste Aries si digul ce strajuieste malul stang al ac
Dupa invaziile raufacatorilor, bisericile obisnuiau sa isi imprejmuiasca zidurile cu fortidicatii pentru a se apara de atacuri viitoare. Invazia tatara din anul 1241 a determinat construirea unei fort
Adresa: Strada Castanilor nr. 1, Turda, 401159
Telefon: 0264-314798
Sala are o capacitate de 125 de locuri si a fost renovata in anul 2000.
Dacă înainte era un palat princiar în toată spendoarea sa, astăzi se bucură de prestigiul de a fi un Muzeu de Istorie. Vorbim de Palatul Princiar din Turda, judeţul Cluj, care, în final de sec
Relieful tarii noastre este printre cel mai impresionante din Europa prin diversitatea sa. Sectorul de chei reprezinta cea mai pitoreasca zona existenta aici, creand un superb peisaj carstic de peste
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.