Ansamblul Monumental Calea Eroilor se afla in centrul orasului Targu Jiu si a fost realizat de Constantin Brancusi, astazi fiind un complex sculptural cuprins in patrimoniul UNESCO.
Liga Nationala a Femeilor Gorjene, prin intermediul presedintei acesteia, Aretia Tatarascu, a pus umarul pentru a aduce ansamblul in iarna anului 1934, din atelierul sculptorului din Paris.
Ansamblul este alcatuit dintr-o suita de sculpturi simbolice: Masa Tacerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, fiind singurele opere de arta ale lui Brancusi expuse in aer liber.
Acestea au fost plasate pe un ax ce strabate orasul pe o distanta de 1.759 metri. Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel situata pe axul Caii Eroilor, a fost integrata in structura monumentului, nu numai simbolic, ci si compozitional, Poarta Sarutului a fost amplasata de asa maniera incat o persoana asezata la Masa Tacerii si privind peste lintou, sa poata vedea crucea bisericii, suprapusa peste axul Coloanei.
Sursa
Ansamblul Monumental Calea Eroilor Targu Jiu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Ansamblul Monumental Calea Eroilor Targu Jiu
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Targu Jiu
Coordonate GPS: 45.0372353,23.2853031
Ansamblul reprezinta cea mai veche locuinta civila din Oltenia, fiind situat in cartierul Vadeni al municipiului Targu Jiu.
Este format din casa (palatul), biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnul
Ceasul solar polonez a facut parte din arhitecura lagarului construit la Targul Jiu, in anul 1940, destinat adapositrii refugiatilor polonezi si ulterior internatilor politici care se opuneau regimulu
Coloana Infinita, cunoscuta in mod gresit si sub denumirea de "Coloana Infinitului" este o sculptura monumentala a lui Constantin Brancusi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Targu
Biserica de lemn situata in localitatea Ceauru, comuna Balesti a fost ridicata in 1679. Aceasta poarta hramul "Sfintii Arhangheli".
Este una dintre bisericile de lemn de mare valoare arhitecturala, f
Pentru a slavi memoria Eroinei neamului romanesc, in Piata Victoriei a fost ridicat, in 1935, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, opera moderna de Milita Patrascu.
Statuia Ecaterinei Teodoroiu, realizat
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.