Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica de lemn din Girov (satul Contesti) are hramul Sf. Nicolae si face parte din monumentele istorice ale Patrimoniului Cultural National. Data ridicarii ei nu se cunoaste cu exactitate.
Satul este atestat documentar din 1553, cand în timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu este inchinat Manastirii Tazlau. In anul 1618 un hrisov domnesc alcatuit de Radu-Mihnea aminteste din nou existenţa satului si implicit a bisericii din Contesti.
Initial biserica era acoperita cu stuf si paie, iar prin anul 1884 se stie ca biserica era acoperita cu sindrila ca si in prezent. In anul 1895 au fost construite (sub conducerea preotului Darie) pridvorul şi tinda actuale. Tot atunci a fost inaltata dusumeaua din biserica cu 30-40 cm.
Biserica este imprejmuita cu un gard din piatra (refacut in 1838), deasupra lui, gasindu-se o cruce cu semiluna, ce aminteste de asupririle turceşti.In urma avarierii din ultimii ani, portalul cu cruce a fost refacut Pietrele funerare, de la intrarea in curtea bisericii au inscriptionate anii 1852, 1856 şi 1862.
Biserica nu detine o pisanie, ci doar doua pomelnice ale ctitorilor in Sfantul Altar. Cele mai cunoscute icoane ale bisericii sunt: Sfanta Ana cu Maica Domnului in braţe si Sfintii Apostoli. Prima este cunoscuta ca aducatoare de ploaie dar si ca izbavitoare de furtuni, iar cea de-a doua a fost ascunsa in trecut (din motive necunoscute) in albia Cracaului, timp de peste 100 de ani; apa nu a deteriorat nici lemnul si nici pictura ce-i intruchipeaza pe Sfintii Apostoli.
Sursa foto: Bogdan Ilieş
Biserica de lemn din Girov este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Biserica de lemn din Girov
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Piatra Neamt
Coordonate GPS: 46.948036,26.50167
Telegondola de la Piatra Neamt, Barajul ori Poligonul sunt, cu siguranta, obiective care ii atrag in oras pe turistii dornici de distractie. Iubitorii de cultura stiu insa ca Piatra Neamt gazduieste M
Adresa: Str. Stefan cel Mare, nr. 14, jud. Neamt
Telefon: 0233.212.247
Numar sali: 1
Capacitate: 629
Sunet: Stereo
Una dintre bisericile de lemn din Gura Vaii, judetul Neamt are hramul Sfantul Ioan Botezatorul.
Sursa foto: Bogdan Ilieş
Schitul Tibucani este un schit de calugari situat pe raza comunei Tibucani, la 22 km nord-est de Piatra Neamt si 30 km sud-est de Targu Neamt.
Biserica din lemn a fost cladita de Iordache Cantacuzino
Biserica a fost ctitorita mai intai de Petru Rares, apoi in 1574 de Alexandru Lapusneanu.
Biserica din lemn prezinta importanta din punct de vedere istoric si arhitectural, fiind una dintre cele mai
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.