Apasati pe imagini pentru vizualizare
Rezervatia Naturala Dealu Repedea se afla langa municipiul Iasi si a fost declarata monument al naturii in anul 1955.
Este amplasata la altitudinea de 353 metri si ocupa o suprafata de 47,47 hectare. Primele descoperiri stiintifice au fost efectuate de catre profesorul Grigore Cobalcescu, gasind aici un bogat zacamant fosilifer.
Rezervatia este compusa din trei zone: rezervatia paleontologica Repedea, langa satul Pietraria, protejeaza fauna fosila pe care o contin calcarele oalitice de Repedea; la est, langa Barnova, este o zona de protectie de 0,82 hectare, o zona cu regim sever si o zona-tampon de 37,55 hectare. A treia zona este o arie avifaunistica Repedea - Barnova, ce cuprinde masivul forestier cu acelasi nume, aflandu-se aici 117 de specii de pasari din totalul de 383 de specii semnalate in fauna Romaniei.
Cercetarile geologice efectuate au demonstrat ca in urma cu 5 - 7 milioane de ani, teritoriul pe care se afla azi Dealul Repedea era acoperit de apele Marii Sarmatice, izolata de oceanul planetar, in ea se varsandu-se fluvii care aduceau cantitati insemnate de apa dulce (Dunare, Nistru, Don, Volga etc.) si astfel ea indulcindu-se treptat.
Rezervatia Naturala Dealu Repedea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Pentru a vizita
Rezervatia Naturala Dealu Repedea
poti accesa una dintre ofertele de
cazare Iasi
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 47.0913048,27.6435471
Monumentul Regulamentului Organic sau Obeliscul cu lei se afla in parcul Copou din Iasi, in apropiere de Teiul lui Eminescu.
Monumentul a fost realizat intre anii 1834-1841 de catre Gheorghe Asachi
Statiunea Nicolina se afla in localitatea Iasi, la altitudinea de 143 metri, fiind cunoscuta pentru factorii naturali, precum: apele minerale sulfuroase, iodurate, clorurate, sodice, bicarbonatate, hi
Statuia lui Gheorghe Asachi vegheaza Scoala Generala de pe b-dul Stefan cel Mare si Sfant care ii poarta numele, din municipiul Iasi.
Monumentul a fost realizat in anul 1887 si dezvelit in 1890, de
Biserica 40 de Sfinti din Iasi se afla in Copou si a fost inaltata de hatmanul Vasile Roset in anul 1760, obtinand statutul de stavropighie (de sine statatoare), tinand direct de Biserica cea mare, Pa
Lacul Ciric III (denumit impropriu si Lacul Venetia) este un lac de baraj artificial de lunca din Campia Moldovei, in partea de nord-est a municipiului Iasi. Este construit pe raul Ciric.
Lacul Ciric
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.