Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Frumoasa, construita pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea, a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi in anul 2004.
Vechiul edificiu monahal, ridicat intre anii 1583-1586 de Meletie Balica, portar al Sucevei si hatman al Moldovei, originar din Tara Romaneasca si descendent din marea familie a boierilor Buzesti, a fost inchinat Manastirii „Schimbarea la Fata“ din Muntele Sinai. A fost infrumusetata de de urmasul sau, Isac Balica, mare vistiernic si apoi hatman al Moldovei, decapitat de Stefan Tomsa dupa batalia de la Cornul lui Sas. Cu toate acestea, in veacul al XVII-lea, razboaiele si proasta administrare a averilor sale au dus biserica la starea de ruina. La 12 februarie 1618, domnitorul Gavril Movila a ridicat biserica la rangul de manastire, pastrandu-i inchinarea la Muntele Sinai.
Actuala cladire a bisericii dateaza din perioada 1836-1839, fiind ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temelie. Al doilea hram pe langa Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, este cel al Adormirii Maicii Domnului (Uspenia).
Biserica actuala este un monument din prima jumatate a secolului al XIX-lea, construita in stil ucrainean.
Fatadele sunt ornate in stil clasic , iar intrarea este decorata cu un inalt portic doric format din patru coloane, cele din mijloc fiind unite printr-o arcada in plin centru. Domnitorul Mihail Sturdza a impodobit interiorul bisericii si a ridicat alaturi, in anul 1833, un mausoleu de marmura alba pentru a adaposti mormintele membrilor familiei sale. Monumentul aminteste de inceputurile sculpturii statuare din Moldova.
In vara anului 2003, aceasta ctitorie voievodala si boiereasca a redevenit manastire dupa o perioada destul de tulbure in istoria sa.
Manastirea Frumoasa din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Frumoasa din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.139308,27.587022
Biserica Golia reprezinta o imbinare a stilurilor polonez, grec si rus, fiind construita in secolul al XVI-lea. Ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, biserica a fost refacuta de voievodul Vasile Lup
Actualul sediu al primariei, fostul Palat Roznovanu, este situat in inima Iasului, in apropierea celor mai semnificative monumente ale orasului. Cladirea impresionanta prin somptuozitate si fastul int
La data de 21 septembrie 1868 s-a semnat actul de concesiune pentru construirea si exploatarea caii ferate de la Suceava la Roman, cu ramificatie la Iasi si Botosani.
Vechea gara din Iasi, denumita s
Sinagoga Mare din Iasi este situata pe strada Sinagogilor nr. 1, fiind construita intre anii 1657 - 1671. Ridicata in stilul ritului sefard si a celui askenad, singoga este cel mai vechi edificiu de c
In 1860 a fost infiintata la Iasi, Scoala de Muzica si Declamatiune (transformata patru ani mai tirziu in Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica). Dupa o tentativa nereusita (1868), in 1918 e fonda
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.