Ruinele Cetăţii Ciceu

Ruinele Cetăţii Ciceu
Ruinele Cetăţii Ciceu vezi pe harta Ruinele Cetăţii Ciceuvezi pe harta

Informatii despre Ruinele Cetăţii Ciceu

Localizare: Transilvania > Bistrita Subcategorie: Ruine

Ruinele Cetăţii Ciceu
Ruinele Cetăţii Ciceu Ruinele Cetăţii Ciceu
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Turiştii care sunt pasionaţi de istorie şi sunt dispuşi să îşi imagineze cum arată viaţa în vremea când strămoşii noştri trăiau în cetăţi medievale, cu ziduri puternic fortificate, pot să viziteze ruinele cetăţii Ciceu, din judeţul Bistriţa Năsăud.

Aceasta a fost construită pe un deal de origine vulcanică, dar data ridicării nu este atestată exact.

Se ştie doar că pe la începutul anilor 1400 este pierdută de nobilii Losoncz, după care este dăruită ca domeniu feudal de refugiu lui Ştefan cel Mare, care o lasă moştenire lui Bogdan, Ştefăniţă Vodă şi ajunge în posesia lui Petru Rareş. Acesta din urmă o şi foloseşte ca ascunzătoare atunci când turcii invadează Moldova.

Regii maghiari au considerat multă vreme cetatea Ciceu un obiectiv important în strategia de apărare a moldovenilor, drept urmare au încercat de nenumărate ori să o cucerească, mai ales că se afla în coasta Ardealului.

Însă nu au reuşit din cauză că zona geografică le-a dat de furcă, fiind amplasată în vârf de deal, era foarte greu de pătruns între zidurile ei. Dacă nu s-a reuşit prin forţa soldaţilor, s-a trecut la distrugerea cetăţii cu mineri aduşi din Valea Rodnei.

Aşa încât zidurile cetăţii Ciceu au început încetul cu încetul să cedeze, fiind dărâmată complet până la urmă.

În prezent vizitatorul mai găseşte doar câteva ruine. Asta şi pentru că localnicii din zonă nu au fost atenţi cu patrimoniul lor şi au tăiat pietrele de moară rămase din ziduri.

Doar în sudul cetăţii mai sunt bucăţi de zid înalte de opt metri, iar în partea opusă puteţi vedea urme ale şanţului de apărare, lat de până la cinci metri, precum şi valul de pământ din faţa acestuia.

Ca să ajungeţi la cetatea Ciceu trebuie să urmăriţi indicatoarele rutiere spre localităţile Ciceu şi Dumbrăveni. Dacă veniţi dinspre Moldova veţi trece prin Vatra Dornei, pasul Tihuţa, apoi veţi ajunge în Bistriţa. Dacă veniţi dinspre Cluj Napoca veţi trece prin Dej şi veţi ajunge înspre Bistriţa Năsăud.

După ce veţi vizita ruinele cetăţii Ciceu puteţi să daţi o fugă şi la Peştera Ciceului, la grotele Ciceului şi la Măgura Ciceului sau să vă plimbaţi pe dealul Şpanului.

De asemenea, vă puteţi relaxa la Lacul Colibiţa sau puteţi să mergeţi la Castelul Dracula din Pasul Tihuţa, biserica Evanghelică din Bistriţa Năsăud sau complexul Sugălete.

Pentru cazare vă puteţi opri la pensiunile din zonă sau puteţi opta pentru hotelurile din Bistriţa, însă puteţi să mergeţi şi cu cortul pentru a profita de aerul curat.


Ruinele Cetăţii Ciceu este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Ruinele Cetăţii Ciceu ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Bistrita

Coordonate GPS: 47.15403,23.578806




Vezi si alte obiective turistice din Bistrita

Rezervaţia Tăuşoare-Zalion este un complex carstic situat într-o zonă împădurită din Munţii Rodnei, în judeţul Bistriţa Năsăud. Rezervaţia este formată din două peşteri, care poart
Cheile Bistritei ardelene se afla in comuna Bistrita Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud. Pe o distanta de 9 km apele impart Valea Bistritei ardelene in doua, lasand de o parte si de alta, pereti stan
Biserica Evanghelica din Herina (comuna Galatii Bistritei, judetul Bistrita-Nasaud) este unul din cele mai reprezentative monumente romanice din Transilvania si cea mai apropiata prototipului francez
Biserica de lemn din Mariselu a fost construita in anul 1892 si are hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Actuala biserica a fost construita din lemn de stejar cu fundament de piatra, suferi
Adresa: B-dul Decebal, nr. 3-5 Telefon: 0263233148 Numar sali: 2 Capacitate: 363 Sunet stereo


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site